sa sistemom do kvaliteta

Jedna od industrija koje su doživjele pravu revoluciju posljednjih dvadesetak godina sa pojavom novih materijala ili vraćanjem u upotrebu nekih starih i poznatih nesumnjivo jeste industrija podnih obloga.  U čemu je tolika draž parketa? Odgovora je mnogo, ali moglo bi se reći da pored nenadmašne topline i ušuškanosti koju daje prostoru, kao i činjenice da zadovoljava i najizbirljivije ukuse, parket je zapravo jedna od rijetkih podnih obloga koje poslije reparacije izgledaju kao nove. Ponuda na tržištu je zbilja ogromna i postavlja se pitanje:

Svaka prostorija u vašem domu ima drugačije zahtjeve. Ove zahtjeve je naravno potrebno uzeti u obzir prilikom odabira odgovarajućeg poda.  Npr. pod u hodniku mora biti izdržljiv i lak za čišćenje, kao i da absorbuje buku dok ljudi odlaze i dolaze.  Prije svega treba razmisliti koja je namjena prostora u koji se parket postavlja, odnosno da li je komercijalni ili rezidencijalni, a iz toga zaključiti koliko će mu biti opterećenje. Što je opterećenje veće, to je potrebno da parket bude napravljen od tvrđeg drveta koje će bolje podnositi mehanička oštećenja.

Ono o čemu treba voditi računa je boja drveta. Kod većine je ovaj kriterijum na prvom mjestu budući da najviše utiče na konačan izgled enterijera. Kada je riječ o prirodnoj boji drveta, mora se znati da drvo iste vrste može imati različite nijanse, ali i boje. Drvo je prirodan materijal i nijedna daska nema istu teksturu, niti istu boju te stoga nijedan dobavljač ne može garantovati apsolutnu ujednačenost boje.
U vezi sa izgledom je i klasifikacija parketa na osnovu većeg ili manjeg prisustva čvorova i njihove veličine, naglašenije ili manje naglašene teksture, varijacija boje, prisustva bjelike, prisustva kanala za smole itd. i ovu klasifikaciju određuju proizvođači.
Oznake koje se koriste su interne i svaki proizvođač ima svoje (□, ○, Δ, I, II, III, A, B, C, D, ekstra, standard, rustik, VS, exquisit, select, natur, design, struktur). Važno je skrenuti pažnju da se ova klasifikacija odnosi na izgled površine parketa i ne utiču na kvalitet njegove izrade. Odličan primjer su veoma rustični parketi vrhunskog kvaliteta koji su danas popularni.

Potom treba razmisliti da li se parket polaže na podno grijanje. Ako se polaže, onda valja voditi računa o dvije vrlo važne osobine drveta, a to su dimenzijska stabilnost i toplotna provodljivost. Drvo je higroskopan materijal što znači da upija atmosfersku i kapilarnu vlagu. Zato treba profesionalno pripremiti podlogu na koju se parket polaže da ne bio upijao vlagu iz podloge i voditi računa o vlažnosti vazduha u prostoru.
U principu, relativna vlažnost vazduha u zatvorenom prostoru ne bi trebalo da bude niža od 40% niti viša od 65% da drvo ne bi «radilo» (utezalo se i bubrilo). Najnižu dimenzijsku stabilnost imaju bukva i javor pa ih apsolutno treba izbegavati prilikom polaganja na podno grejanje. Temperatura poda s podnim grijanjem, mjerena na površini, ni u kom slučaju ne bi trebalo da prelazi 24ºC.

Ovde treba napomenuti da su dimenzijski stabilniji troslojni i dvoslojni parketi u odnosu na masivne, zbog specifične, «unakrsne» konstrukcije.
Prava revolucija među drvenim podovima dogodila se pojavom gotovih višeslojnih parketa. Ono što ih čini bitno drukčijim jest stabilnost bez premca, nezavisna od vrste drveta, koju ovi parketi duguju specifičnoj konstrukciji, sastavljenoj od tri ili više slojeva drveta međusobno lijepljenih pod kutom od 90 stupnjeva. Takav način izrade sveo je «rad» drveta na minimum i omogućio suhomontažno ili «plivajuće» polaganje bez upotrebe ljepila.

 

Budući da su lakirani ili premazani uljem, parketi se ugrađuju relativno jednostavno, brzo, bez prašine i neugodnih mirisa, uz značajno smanjen udar na kućni budžet i bez jednomjesečnog iseljenja iz toplog doma (za polaganje 50 m2 potreban je jedan do dva dana i mogu se koristiti odmah). Neki od njih, baš kao i dvoslojni parketi, mogu se postavljati i na podove s toplovodnim podnim grijanjem. Tu su i dalje masivni parketi, ali i oni već završno obrađeni na najrazličitije načine: mogu biti premazani uljem, presvučeni voskom, lakirani, termički obrađeni ili dimljeni, brušeni,  četkani ili bijeljeni, bajcovani.

Prilikom odabira parketa neizostavno se konsultujte sa prodavcima kako bi vam ukazali na potencijalne prednosti ili mane određenih vrsta drveta u zavisnosti od vaših prohtjeva i potreba, kao i tehničkih uslova u prostoru. Njihov zadatak je da vam kupovinu olakšaju i pruže neophodnu tehničku podršku. No, jedno je izvjesno, za koju god opciju da se odlučite, parket je uvijek odličan izbor.